Pączki wiedeńskie
Chętnie sięgamy po nie w, cukierni nie wiedząc jak łatwo zrobić je samemu.
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień i na wrzątek jednym ruchem wsyp mąkę. Ucieraj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
2. Ciasto przełóż do misy miksera i zmiksuj z jajkami. Przełóż do szprycy cukierniczej.
3. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm, posmaruj je olejem. Na każdy wyciśnij kółka ciasta o średnicy 7 cm.
4. Rozgrzej olej do temp. 180ºC. Partiami wkładaj pączki (papierem do góry, po minucie go usuń) i smaż po 5 minut z każdej strony. Następnie wyjmij i odsącz na bibule.
5. Cukier puder rozetrzyj z 3 łyżkami gorącej wody, do momentu uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Polej nim przestudzone pączki.
Zobacz także: