Pałeczki na ostro
Składniki
- 8 pałeczek z kurczaka,
- 2 cytryny,
- łyżeczka rozmarynu,
- zioła,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 ostre papryczki,
- sól, pieprz,
- olej
Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny i połową rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj.
Marynatą zalej udka i odstaw na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż udka na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i przełóż do niego udka.
Oprósz je pozostałym rozmarynem i wszystko wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C przez około 30 minut. Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki skórkę z cytryny i piecz jeszcze ok. 10 minut. Danie podawaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Udekoruj ziołami.
Zobacz także: