Reklama

Pałeczki na ostro

Składniki

  • 8 pałeczek z kurczaka,
  • 2 cytryny,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • zioła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 ostre papryczki,
  • sól, pieprz,
  • olej

Przygotowanie:

Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny i połową rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj.

Marynatą zalej udka i odstaw na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż udka na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i przełóż do niego udka.

Oprósz je pozostałym rozmarynem i wszystko wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C przez około 30 minut. Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki skórkę z cytryny i piecz jeszcze ok. 10 minut. Danie podawaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Udekoruj ziołami.

Reklama

Zobacz także: 

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy