Pamiątki z wakacji
Nikt nie chce szybko wracać z wakacji. Możemy zachować ich smak przyrządzając coś, co tak nam smakowało we Włoszech, Hiszpanii czy Turcji.
Urzekające krajobrazy, lazur wody, przepiękne zabytki kultury - nie tylko to zapada nam w pamięć w śródziemnomorskich kurortach. Niezapomniana jest także tamtejsza kuchnia. Styl życia w takich krajach jak Włochy, Hiszpania czy Turcja to bowiem kultura spożywania posiłków. Teraz więc, poza przeżyciami z urlopu, możemy zachwycać się daniami śródziemnomorskimi uchodzącymi za najzdrowsze na świecie.
Składniki na 4 porcje: cebula, ząbek czosnku, 2 marchewki, 50 g wędzonego boczku, 2 łyżki oliwy, 500 g mięsa mielonego, łyżka koncentratu pomidorowego, puszka krojonych pomidorów, sól, pieprz, łyżeczka suszonych ziół, 50 g masła lub margaryny, 50 g mąki, 500 ml bulionu, 500 ml śmietanki kremówki, 150 g tartego parmezanu, gałka muszkatołowa, 9 płatów makaronu lasagne, marynowane papryczki peperoni.
Przygotowanie: Wysmaż pokrojony boczek, zdejmij z patelni, a na wytopionym, tłuszczu zrumień mięso mielone. Dodaj pokrojną w kostkę cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek i podsmaż. Następnie wymieszaj z koncentratem, boczkiem i pomidorami z puszki. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Duś pod przykryciem 10 minut. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozgrzej masło, oprósz mąką i zasmaż. Dolej bulion, śmietankę i zagotuj. Potem wsyp garść parmezanu i gałkę muszkatołową. Na spód naczynia żaroodpornego wlej 100 ml beszamelu i ułoż 3 płaty lasagne. Rozłóż połowę mięsnej masy i polej sosem, tak samo rozłóż kolejną warstwę. Ostatnią warstwę polej sosem i posyp parmezanem. Piecz w 200 st. C około 40 min.
Składniki na 4 porcje: 3 sznycle cielęce, mała kapusta czerwona, łyżka octu winnego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 2 pomidory, ogórek, cebula, łyżka oleju, szczypta chili w proszku, 4 marynowane papryki, ząbek czosnku, 5 łyżek jogurtu, 5 łyżek majonezu, okrągły bochenek chleba tureckiego.
Przygotowanie: Kapustę poszatkuj, posól i wymieszaj z octem. Ugniataj w garnku, aż puści sok. Pomidory potnij na kawałeczki, ogórek w kostkę, a obraną cebulę pokrój w piórka. W salaterce wymieszaj warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Sznycle cielęce pokrój w paski i zrumień na patelni. Potem oprósz solą, pieprzem i szczyptą chili. Marynowane papryczki pokrój na połówki. Czosnek posiekaj, wymieszaj z jogurtem i majonezem. Sos dopraw solą i pieprzem. Bochenek potnij na trójkąty, każdy natnij w poprzek. Każdy trójkąt napełnij mięsem, marynowanymi papryczkami oraz sałatką warzywną i piórkami cebuli. Polej odrobiną sosu czosnkowego. Resztę sosu przelej do miseczki i podawaj obok.
Składniki na 8 porcji: 6 pałeczek kurczaka - 30 dag boczku - 30 dag ryżu - 2 cebule - po 1 żółtej, czerwonej i zielonej papryce, 1 szklanka mrożonego groszku, 1 litr bulionu z kurczaka, 3 ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, szczypta szafranu - sól, pieprz biały, pieprz czarny
Przygotowanie: Paprykę, cebulę i czosnek oczyścić, opłukać. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzać 6 łyżek oliwy. Pałeczki z kurczaka posypać czarnym pieprzem i solą, kłaść na oleju, obsmażyć na rumiano. Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwile podsmażyć. Dorzucić paprykę. Do tak podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, szczyptę szafranu, sól, pieprz biały, bulion. Gotować aż prawie cały płyn wchłonie ryż. Do prawie gotowego dania dodać groszek i gotować aż groszek i będzie miękki. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałych 2 łyżkach oliwy, posypać papryką i obłożyć nim paelle.
Składniki na 2 porcje: 2 kromki chleba tostowego, 350 g pomidorów, po 1 czerwonej i żółtej papryce, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, łyżeczka czerwonego octu winnego, średniej wielkości ogórek, kilka listków bazylii.
Przygotowanie: Kromki okrój ze skórki, środki potnij w kostkę. Odłóż 1 pomidora, a resztę ponacinaj na krzyż, włóż do wrzątku. Wyjmij, przestudź, zdejmij skórkę. Miąższ pomidorów oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Wydrążone papryki pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Pomidory, papryki, chleb i czosnek wymieszaj z oliwą. Zmiksuj na gładko. Dopraw solą, pieprzem i octem. Zupę wstaw do lodówki na godzinę. Odłożony pomidor i ogórek pokrój w kostkę i dodaj do miseczek z chłodnikiem. Udekoruj listkami bazylii.