Pan pomidor: Kuchnia dla początkujących
Tarta biało-czerwona to propozycja dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kulinarne kroki. Tym daniem zachwycisz przyjaciół.
Przygotować blachę o wymiarach 42 x 24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, wylepić nim formę w taki sposób, aby brzegi zachodziły na jej boki z każdej strony na wysokość 1 cm. Widelcem można zrobić wzorek dookoła, przyciskając go do brzegów ciasta. Ciasto przykryć papierem pergaminowym, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry grubości 1/2 cm. Mozzarellę odcedzić i również pokroić w plasterki grubości 1 cm.
Pestki zrumienić na suchej patelni. Ostudzić, posiekać, wymieszać z bułką tartą.
Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Rozsmarować na nim pesto, posypać pestkami z bułką. Pomidory i ser układać na cieście naprzemiennie, tak, by lekko na siebie zachodziły. Całość oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić na 6 min do piekarnika nagrzanego do 200°C. Tartę podawać ostudzoną, udekorowaną listkami bazylii.
Zobacz także: