Pan pomidor: Kuchnia dla początkujących

Tarta biało-czerwona to propozycja dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kulinarne kroki. Tym daniem zachwycisz przyjaciół.

Likopen, który znajduje się w pomidorach, opóźnia procesy starzenia. Neutralizuje wolne rodniki
Likopen, który znajduje się w pomidorach, opóźnia procesy starzenia. Neutralizuje wolne rodniki Picsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 75 dag pomidorów
  • 4 opakowania sera mozzarella
  • 15 dag gotowego pesto
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 pęczek bazylii do dekoracji
50 min
10

Przygotować blachę o wymiarach 42 x 24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, wylepić nim formę w taki sposób, aby brzegi zachodziły na jej boki z każdej strony na wysokość 1 cm. Widelcem można zrobić wzorek dookoła, przyciskając go do brzegów ciasta. Ciasto przykryć papierem pergaminowym, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry grubości 1/2 cm. Mozzarellę odcedzić i również pokroić w plasterki grubości 1 cm. 

Pestki zrumienić na suchej patelni. Ostudzić, posiekać, wymieszać z bułką tartą. 

Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Rozsmarować na nim pesto, posypać pestkami z bułką. Pomidory i ser układać na cieście naprzemiennie, tak, by lekko na siebie zachodziły. Całość oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić na 6 min do piekarnika nagrzanego do 200°C. Tartę podawać ostudzoną, udekorowaną listkami bazylii. 

Zobacz także:

Brownie z wiśniami INTERIA.PL
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas