Reklama

Pankejki z borówkami amerykańskimi

Składniki na 8 sztuk

  • 250 g borówek amerykańskich
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 15 g masła
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 45 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml maślanki
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru

1. Borówki amerykańskie przebrać, ewentualnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, osączyć. Jogurt naturalny utrzeć z miodem. Masło stopić, przestudzić.

2. Jajko wymieszać ze szczyptą soli, 25 g cukru oraz cukrem wanilinowym, a następnie ucierać mikserem 8-10 minut. Do jajecznej masy dodać przestudzone masło oraz maślankę. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać mikserem. Do ciasta dołożyć 1/3 borówek.

3. Pozostałe owoce posypać resztą cukru i odłożyć na bok. Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać ciasto i formować owalne placki - na kształt racuchów. Smażyć na złoty kolor - z obu stron.

Reklama

4. Gotowe pankejki odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem. Podawać z odłożonymi borówkami oraz sosem jogurtowo-miodowym.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy