Pankejki z borówkami amerykańskimi
1. Borówki amerykańskie przebrać, ewentualnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, osączyć. Jogurt naturalny utrzeć z miodem. Masło stopić, przestudzić.
2. Jajko wymieszać ze szczyptą soli, 25 g cukru oraz cukrem wanilinowym, a następnie ucierać mikserem 8-10 minut. Do jajecznej masy dodać przestudzone masło oraz maślankę. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać mikserem. Do ciasta dołożyć 1/3 borówek.
3. Pozostałe owoce posypać resztą cukru i odłożyć na bok. Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać ciasto i formować owalne placki - na kształt racuchów. Smażyć na złoty kolor - z obu stron.
4. Gotowe pankejki odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem. Podawać z odłożonymi borówkami oraz sosem jogurtowo-miodowym.