Panna cotta z truskawkami
Sezon na truskawki coraz bliżej. Choć te słodkie, soczyste owoce są smakołykiem samym w sobie, warto nieco podnieść sobie kulinarną poprzeczkę. Tym, którzy lubią włoskie smaki i kuchenne eksperymenty polecamy truskawkową panna cottę – idealny deser na majowe popołudnie.
Składniki
Panna cotta
- 330 ml śmietanki 30 proc.
- 250 ml mleka
- Trzy łyżeczki cukru waniliowego
- Łyżka cukru
- Żelatyna
Mus truskawkowy
- 300 gram truskawek
- Sok z cytryny
- Łyżeczka cukru waniliowego
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Śmietankę, mleko i cukier połączyć w garnku, doprowadzić do wrzenia, dodać żelatynę.
Następnie całość przelać do pucharków, wystudzić i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Truskawki zblendować z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli mus będzie zagęsty, można dolać przegotowanej wody.
Gdy masa w pucharkach stężeje, wylewamy na nią mus truskawkowy. Całość można udekorować połówkami truskawek i listkami mięty.
Zobacz także: