Reklama

Reklama

Panna cotta z truskawkami

Sezon na truskawki coraz bliżej. Choć te słodkie, soczyste owoce są smakołykiem samym w sobie, warto nieco podnieść sobie kulinarną poprzeczkę. Tym, którzy lubią włoskie smaki i kuchenne eksperymenty polecamy truskawkową panna cottę – idealny deser na majowe popołudnie.

Składniki Panna cotta

  • 330 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 ml mleka
  • Trzy łyżeczki cukru waniliowego
  • Łyżka cukru
  • Żelatyna

Składniki Mus truskawkowy

  • 300 gram truskawek
  • Sok z cytryny
  • Łyżeczka cukru waniliowego

Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu.

Śmietankę, mleko i cukier połączyć w garnku, doprowadzić do wrzenia, dodać żelatynę.

Następnie całość przelać do pucharków, wystudzić i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Truskawki zblendować z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli mus będzie zagęsty, można dolać przegotowanej wody.

Gdy masa w pucharkach stężeje, wylewamy na nią mus truskawkowy. Całość można udekorować połówkami truskawek i listkami mięty.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje