Pappa al pomodoro

Przepis na pyszną toskańską przekąskę z pomidorów i chleba. Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 20 minut.

Pappa pomodore
Pappa pomodoreStyl.pl

Składniki:

Sposób przygotowania

Siekamy cebulę na drobne kawałki. Smażymy ją na oliwie do zezłocenia. Dodajmy chochelkę wody, aby się gotowała, a nie smażyła. Pomidory parzymy gorącą wodą, potem zalewamy zimną, by łatwiej odeszła im skórka, a następnie kroimy w kostkę.

Obieramy skórkę z połowy cytryny i drobno ją siekamy. Do cebuli dodajemy pomidory, peperoncino, sól, skórkę cytryny, łyżkę cukru. Można dodać bulion lub kostkę rosołową.

Dodajemy garść świeżej, poszarpanej bazylii. Gotujemy do czasu, aż zmięknie pomidor (około 5 minut).

Dodajemy chleb. Jeśli jest potrzeba, dolewamy odrobinę wody. Mieszamy całość trzepaczką, do uzyskania konsystencji papki.

Przygotowanie pappa pomodoro
Przygotowanie pappa pomodoroStyl.pl

Dodajemy więcej świeżej bazylii i podajemy obficie polaną oliwą.

Przepis Elisy Giannuzzi z Toskanii.

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?