Pappa al pomodoro
Przepis na pyszną toskańską przekąskę z pomidorów i chleba. Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 20 minut.
- około 200 g chleba czerstwego lub podpieczonego (nie bagietki);
- 0,5 kg pomidorów;
- 2 ząbki czosnku;
- czerwona cebula;
- garść świeżej bazylii;
- skórka otarta z cytryny;
- peperoncino;
- sól;
- cukier;
- szklanka wody.
Siekamy cebulę na drobne kawałki. Smażymy ją na oliwie do zezłocenia. Dodajmy chochelkę wody, aby się gotowała, a nie smażyła. Pomidory parzymy gorącą wodą, potem zalewamy zimną, by łatwiej odeszła im skórka, a następnie kroimy w kostkę.
Obieramy skórkę z połowy cytryny i drobno ją siekamy. Do cebuli dodajemy pomidory, peperoncino, sól, skórkę cytryny, łyżkę cukru. Można dodać bulion lub kostkę rosołową.
Dodajemy garść świeżej, poszarpanej bazylii. Gotujemy do czasu, aż zmięknie pomidor (około 5 minut).
Dodajemy chleb. Jeśli jest potrzeba, dolewamy odrobinę wody. Mieszamy całość trzepaczką, do uzyskania konsystencji papki.
Dodajemy więcej świeżej bazylii i podajemy obficie polaną oliwą.
Przepis Elisy Giannuzzi z Toskanii.