Pappardelle z kurkami
Jędrny makaron z jedwabiście kremowym, aromatycznym sosem – oto przepis na szybkie, nieskomplikowane i pełne smaku danie.
Składniki
- 250 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
- 1 szalotka
- 3-4 listki świeżej szałwii
- 300 g kurek
- 2 łyżki masła
- 1/2 kieliszka białego półsłodkiego wina
- 120 ml śmietany 18 proc.
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szalotkę posiekaj. Kurki oczyść i ewentualnie pokrój w kawałki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu.
2. Masło rozgrzej. Włóż szałwię i szalotkę. Zeszklij ją. Dodaj grzyby. Smaż 5-7 minut, aż zmiękną. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła. Przypraw solą i pieprzem. Wlej wino. Gotuj do zredukowania alkoholu. Wlej śmietanę. Zamieszaj i chwilę podgrzewaj. Makaron osącz. Wymieszaj z sosem kurkowym.
Zobacz także: