Reklama

Pappardelle z kurkami

Jędrny makaron z jedwabiście kremowym, aromatycznym sosem – oto przepis na szybkie, nieskomplikowane i pełne smaku danie.

Składniki

  • 250 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
  • 1 szalotka
  • 3-4 listki świeżej szałwii
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kieliszka białego półsłodkiego wina
  • 120 ml śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Szalotkę posiekaj. Kurki oczyść i ewentualnie pokrój w kawałki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu. 

2. Masło rozgrzej. Włóż szałwię i szalotkę. Zeszklij ją. Dodaj grzyby. Smaż 5-7 minut, aż zmiękną. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła. Przypraw solą i pieprzem. Wlej wino. Gotuj do zredukowania alkoholu. Wlej śmietanę. Zamieszaj i chwilę podgrzewaj. Makaron osącz. Wymieszaj z sosem kurkowym.  

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy