Reklama

Papryka faszerowana

Przed podaniem polej je pesto zielonym albo czerwonym.

Składniki

  • po 2 duże papryki czerwone i żółte
  • 400 g mięsa mielonego
  • jajo
  • 75 g suszonych pomidorów
  • olej
  • 75 g bułki tartej
  • 150 g sera feta
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Papryki myjemy, odcinamy końcówki z szypułkami na 2/3 wysokości, usuwamy gniazda nasienne. Odcięte części, bez szypułek, kroimy w drobną kostkę. 2. Do mięsa dodajemy jajo, pokrojone suszone pomidory, paprykę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy. 3. Masą mięsną wypełniamy dość ścisło papryki i ustawiamy w posmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu. Rozkruszamy ser feta i częścią posypujemy papryki. Pieczemy ok. 30 minut w 200ºC. 4. Papryki odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Przed podaniem posypujemy pozostałym serem.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy