Papryka faszerowana
Przed podaniem polej je pesto zielonym albo czerwonym.

Składniki
- po 2 duże papryki czerwone i żółte
- 400 g mięsa mielonego
- jajo
- 75 g suszonych pomidorów
- olej
- 75 g bułki tartej
- 150 g sera feta
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Papryki myjemy, odcinamy końcówki z szypułkami na 2/3 wysokości, usuwamy gniazda nasienne. Odcięte części, bez szypułek, kroimy w drobną kostkę. 2. Do mięsa dodajemy jajo, pokrojone suszone pomidory, paprykę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy. 3. Masą mięsną wypełniamy dość ścisło papryki i ustawiamy w posmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu. Rozkruszamy ser feta i częścią posypujemy papryki. Pieczemy ok. 30 minut w 200ºC. 4. Papryki odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Przed podaniem posypujemy pozostałym serem.
Zobacz także: