Papryka faszerowana
1. Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, studzimy. Z umytych papryk odkrawamy górę z ogonkiem i usuwamy gniazda nasienne. Orzechy nerkowca siekamy.
2. Na patelni rogrzewamy 3-4 łyżki oleju, przekładamy mięso, orzechy, dodajemy kminek, kolendrę, curry, pieprz, sól, mieszamy i smażymy. Po 3-4 minutach zalewamy połową bulionu i dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Dodajemy ryż i mieszamy, by składniki się połączyły. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Do papryk przekładamy farsz mięsno-ryżowy, przykrywamy górą z ogonkiem. Papryki ustawiamy w garnku, zalewamy pozostałym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Przekładamy na talerz i podajemy ciepłe, np. z sosem jogurtowo-miętowym lub pomidorowym.
Zobacz również: