Papryka z serem i szpinakiem

Składniki
- 5 podłużnych czerwonych papryk
- garść szpinaku
- 2 czerwone cebule
- 15 dag sera feta
- 10 dag tłustego serka homogenizowanego
- oliwa
- pieprz
- garść migdałów
Szpinak umyj pod bieżącą wodą. Osusz, posiekaj i podsmaż. Przełóż do miski. Dodaj pokrojony ser feta i serek homogenizowany. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
Papryki umyj, osusz, zetnij czubki i ostrożnie wyjmij nasiona. Wnętrze napełnij przygotowanym nadzieniem serowym. Następnie ułóż na wysmarowanej tłuszczem brytfance.
Nadziewane papryczki skrop oliwą. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 190°C przez 15 minut. W połowie pieczenia posyp je pokrojoną w krążki cebulą i posiekanymi migdałami.
Jak elegancko zaprezentować danie na talerzu?
Smak ma ogromne znaczenie, ale od dawna wiadomo, że jemy również oczyma. Właśnie dlatego szefowie kuchni w najlepszych restauracjach dbają nie tylko o to, by potrawy były pyszne, ale układają je na talerzach z artystyczną kreatywnością i zegarmistrzowską precyzją. Warto zainspirować się ich pracami i wypracować własny styl.














