Papryki faszerowane kaszą
Sposób gotowania bulguru zależy od wielkości ziaren. Drobny wystarczy zalać wrzątkiem (półtorej szklanki na szklankę kaszy), gruby gotować 10 min (zalać płynem w proporcji 2:1).
Składniki
- 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
- 4 papryki (2 żółte i 2 czerwone)
- 1 cukinia
- 3 cebule
- 20 dag sera feta
- po 1/2 pęczka tymianku, bazylii i natki pietruszki
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jedną cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Kaszę opłukać, wsypać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać półtorej szklanki bulionu, zagotować, zdjąć z ognia, zostawić na 12 min do napęcznienia. Papryki umyć, przekroić na połówki, usunąć nasiona.
2. Cukinię umyć, pokroić na kawałki, smażyć pięć minut na oleju, doprawić solą i pieprzem. Ser pokruszyć. Zioła opłukać, posiekać. Napęczniałą kaszę wymieszać z cukinią, fetą i ziołami, doprawić. Farszem napełnić połówki papryk.
3. Pozostałe cebule obrać, pokroić w plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na nich ułożyć papryki, zalać wrzącym bulionem. Jajko rozkłócić ze śmietaną, polać papryki z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekać 30 minut. Podawać gorące.
Zobacz także: