Papryki faszerowane kaszą
Sposób gotowania bulguru zależy od wielkości ziaren. Drobny wystarczy zalać wrzątkiem (półtorej szklanki na szklankę kaszy), gruby gotować 10 min (zalać płynem w proporcji 2:1).
Sposób przygotowania:
1. Jedną cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Kaszę opłukać, wsypać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać półtorej szklanki bulionu, zagotować, zdjąć z ognia, zostawić na 12 min do napęcznienia. Papryki umyć, przekroić na połówki, usunąć nasiona.
2. Cukinię umyć, pokroić na kawałki, smażyć pięć minut na oleju, doprawić solą i pieprzem. Ser pokruszyć. Zioła opłukać, posiekać. Napęczniałą kaszę wymieszać z cukinią, fetą i ziołami, doprawić. Farszem napełnić połówki papryk.
3. Pozostałe cebule obrać, pokroić w plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na nich ułożyć papryki, zalać wrzącym bulionem. Jajko rozkłócić ze śmietaną, polać papryki z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekać 30 minut. Podawać gorące.
Zobacz także: