Papryki faszerowane mięsem i ryżem
O tej porze roku postawmy na sezonowe, świeże lub gotowane warzywa. Do pysznych surówek i sałat dodajmy np. trochę mięsa i cieszmy się zdrowym, zbilansowanym posiłkiem dla całej rodziny.
Sposób przygotowania:
1. Papryki umyj i odetnij części z ogonkiem. Usuń nasiona i błonki.
2. Na oleju podsmaż mięso mielone. Dodaj posiekaną cebulę i obraną, drobno pokrojoną marchew. Oprósz solą, pieprzem oraz papryką. Smaż przez 20 minut, mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, ryż i posiekaną natkę. Wymieszaj.
3. Napełnij farszem wydrążone papryki. Ustaw je ciasno w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym uprzednio olejem. Posyp tartym parmezanem.
4. Wstaw papryki do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach C przez około 25 minut. Podawaj ciepłe.
Zobacz także: