Pascha
Świeży ser półtłusty najpierw trzykrotnie powinnaś zmielić w maszynce do mięsa, używając sitka o najdrobniejszych oczkach. Najlepszą masę serową o kremowej konsystencji uzyskasz również wtedy, gdy zmiksujesz półtłusty ser przez około 2-3 minuty.
W rondlu roztop masło. Następnie dodaj 5 jaj, kwaśną śmietanę i zmielony ser. Stale mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu. (Uwaga! Nie pozwól, by masa się zagotowała!). Kiedy w masie zauważysz pęcherzyki powietrza, zdejmij rondel z ognia. Ostudź masę, od czasu do czasu mieszając. Do letniej masy wsyp rodzynki, pokrojoną kandyzowaną skórkę,owoce oraz rdzeń z laski wanilii (lub drobno posiekany strączek), skórkę otartą z cytryny i cukier.
Delikatnie wszystko wymieszaj. Następnie formę na paschę (może być gliniana doniczka) wypełnij przygotowaną masą. Lekko uderz w stół formę - dzięki temu zabiegowi uwolnisz pęcherzyki powietrza. Przykryj talerzem lub drewnianą deseczką do krojenia, ustaw na podstawce, do której spłynie serwatka, i ochładzaj przez 24 godziny. Gotową paschę wyłóż .