Przygotowanie:
Bakłażana pokrój na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włóż do miski, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucić makaron i gotuj (zgodnie z przepisem na opakowaniu), aż będzie al dente. Odcedź.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń nasiona. Zachowaj sok, a miąższ pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy razem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gdy lekko się zrumieni, dodaj resztę oliwy oraz bakłażana (wcześniej opłukanego z soli i osuszonego na ręczniku). Smaż około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Gdy bakłażan zmięknie, dodaj passatę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i cukrem. Gotuj minutę, następnie dodaj pokrojone świeże pomidory (razem z sokiem) i wszystko zagotuj. Wrzuć makaron. Dodać posiekane listki bazylii oraz tarty ser, dokładnie wymieszaj i rozłóż na porcje.
Zobacz także: