Pasta z pieczonego batata
Przepis z książki "Hummusy i pasty" Konrada Budzyka.


Składniki
- 1 batat
- ½ dużej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
Warzywa obierz.
Batata pokrój na ćwiartki, posmaruj olejem i włóż do piekarnika.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki batata i cebulę i piecz około 40 minut. Ostudź.
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przełóż do wybranego naczynia i podawaj.
Na 100 g: kalorie 104,2 kcal białko 1,4 g tłuszcz 3,2 g węglowodany 17,6 g błonnik 2,6 g
Przepis pochodzi z książki "Hummusy i pasty" Konrada Budzyka. Wydawnictwo Znak. Premiera: lipiec 2017.

Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger (blendman.pl), sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci.