Reklama

Reklama

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na nadzienie

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 7 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Grzyby opłukać, namoczyć przez noc, gotować ok. 20 minut. Pokroić, płyn zachować. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać liście i ziele, wlać płyn z grzybów, jeśli jest go zbyt mało, uzupełnić wodą. Gotować godzinę. 

Olej rozgrzać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Dodać z grzybami do kapusty. Wymieszać, zemleć, doprawić.

Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. 

Mąkę przesiać, dodać rozczyn, 2 jajka, zagrzane mleko, rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, posmarować olejem, odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na długie wąskie pasy. Do połowy każdego nałożyć farsz, złożyć, skleić. 

Posmarować rozmąconym jajkiem, pokroić na paszteciki. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 25 minut w temp. 180°C.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje