Reklama

Reklama

Pasztet bez pieczenia

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g mięsa drobiowego (pierś z kurczaka lub indyka)
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki mleka
  • 50-100 ml bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wątróbki dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych błonek. Przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso umyj, osusz. Pokrój w niezbyt dużą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło i 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się szklista. Dodaj mięso, oprósz je tymiankiem i smaż, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 min. Następnie dodaj wątróbkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu 3-5 min (w środku wątróbka powinna pozostać miękka). Wystudzoną zawartość patelni przełóż do naczynia. Rozdrobnij blenderem na gładki mus (około 5 min).

Reklama

Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj bulion według uznania. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zobacz także:


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy