Pasztet bez pieczenia
Przygotowanie:
Wątróbki dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych błonek. Przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso umyj, osusz. Pokrój w niezbyt dużą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się szklista. Dodaj mięso, oprósz je tymiankiem i smaż, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 min. Następnie dodaj wątróbkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu 3-5 min (w środku wątróbka powinna pozostać miękka). Wystudzoną zawartość patelni przełóż do naczynia. Rozdrobnij blenderem na gładki mus (około 5 min).
Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj bulion według uznania. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zobacz także: