Pasztet bez pieczenia
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 500 g mięsa drobiowego (pierś z kurczaka lub indyka)
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 szklanki mleka
- 50-100 ml bulionu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki masła
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wątróbki dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych błonek. Przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso umyj, osusz. Pokrój w niezbyt dużą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się szklista. Dodaj mięso, oprósz je tymiankiem i smaż, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 min. Następnie dodaj wątróbkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu 3-5 min (w środku wątróbka powinna pozostać miękka). Wystudzoną zawartość patelni przełóż do naczynia. Rozdrobnij blenderem na gładki mus (około 5 min).
Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj bulion według uznania. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zobacz także: