Reklama

Pasztet grzybowy z musem buraczanym

Idealna przystawka na wigilijną wieczerzę.

Składniki

  • 200 g borowików suszonych
  • 3 bułki pszenne (bez skórki)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietany crème fraîche 40%
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki tymianku
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji

Składniki na mus

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 322. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć, ugotować i odcedzić. Czerstwe pieczywo poszarpać i wrzucić do wody, w której gotowały się grzyby. Odstawić.Na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w kostkę cebule. Gdy zacznie się złocić, dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać. Po chwili dodać pokrojone grzyby.Namoczone bułki przełożyć na sito. Odcisnąć i dodać do usmażonych grzybów. Podgrzewać tak długo, aż woda z patelni odparuje. Odstawić, by masa przestygła.Żółtka oddzielić od białek. Wymieszać z wystudzoną masą grzybową. Dodać szklankę śmietany. Wsypać orzechy laskowe, pietruszkę i koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać roztarty w dłoniach tymianek i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do prostokątnej, żaroodpornej formy (wcześniej wysmarować ją masłem i wysypać posiekanymi orzechami laskowymi, foremkę włożyć do większego naczynia z wodą). Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Przygotować mus. Buraki upiec, wystudzić i obrać. Przełożyć do miksera. Dorzucić czosnek oraz chrzan. Wycisnąć sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Pasztet wystudzić, posmarować musem z buraków. Udekorować rozmarynem i postawić na wigilijnym stole.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy