Pasztet jaglany w porach
Kasza jaglana doskonale smakuje z indyjskimi przyprawami, można ja więc doprawić mieszanką curry, mielonym kuminem i imbirem.

Składniki
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 4 marchewki
- 3 małe pory
- 1 opakowanie serka śmietankowego z ziołami
- 2 jaja
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki mąki
- 1 l bulionu (może być z kostki) warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 l mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, curry
1. Kaszę jaglaną opłukać na sicie, odcedzić, ugotować w bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Marchew zetrzeć na grubej tarce, 2 łyżki marchwi wymieszać z gorącą kaszą, wystudzić.
2. Serek śmietankowy wymieszać z jajkami i 2 łyżkami mąki, dodać posiekaną natkę i ugotowaną kaszę z marchewką. Doprawić solą, pieprzem i curry. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie masę, piec 50 minut w 200°C.
3. Pory umyć i oczyścić, pokroić w talarki, gotować kwadrans w niewielkiej ilości osolonej wody, dodać resztę marchwi, zasmażkę z masła, mąki i szczypty curry, zabielić śmietaną