Reklama

Pasztet z soczewicy

Jeśli zastanawiasz się nad przejściem na wegetarianizm - jest mnóstwo przepisów będących alternatywą dla twoich ulubionych mięsnych dań!

Składniki

  • 50 dag soczewicy czerwonej
  • marchewka
  • 2 jajka lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz i łyżeczka soli
  • 2 cm startego imbiru
  • cebula
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podduś na rozgrzanym oleju, po ok. 2 minutach dodaj startą marchewkę i imbir, duś przez kolejne 2 minuty. 

2. Całość przełóż do garnka, dodaj soczewicę i zalej wrzątkiem tak, aby pokryć całość wodą. Dopraw i gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Następnie wrzuć rozgnieciony czosnek. Wszystko razem zmiksuj i wystudź. Dodaj jajka lub siemię lniane i dokładnie wymieszaj. Całą masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz temp. 160°C przez 30 minut.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy