Pasztet z soczewicy
Jeśli zastanawiasz się nad przejściem na wegetarianizm - jest mnóstwo przepisów będących alternatywą dla twoich ulubionych mięsnych dań!
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podduś na rozgrzanym oleju, po ok. 2 minutach dodaj startą marchewkę i imbir, duś przez kolejne 2 minuty.
2. Całość przełóż do garnka, dodaj soczewicę i zalej wrzątkiem tak, aby pokryć całość wodą. Dopraw i gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Następnie wrzuć rozgnieciony czosnek. Wszystko razem zmiksuj i wystudź. Dodaj jajka lub siemię lniane i dokładnie wymieszaj. Całą masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz temp. 160°C przez 30 minut.