Reklama

Pasztet ziemniaczany ze śledziem

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaki
  • gałka muszkatołowa
  • 4 sztuki filety śledziowe
  • 125 ml mleko
  • 10 dag masło
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki bułka tarta
  • 5 sztuk jajko
  • czerstwa bułka

Ziemniaki obierz, ugotuj, bułkę namocz w mleku, odciśnij, a następnie razem przepuść przez maszynkę. Masło utrzyj, stopniowo dodając 3 żółtka i zmielone ziemniaki. Dopraw do smaku, połącz z 2 łyżkami tartej bułki i pianą z 3 białek. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, pokrój w plasterki. Filety pokrój w paseczki. Głęboką żaroodporną formę natłuść, na dnie ułóż połowę masy ziemniaczanej, przykryj śledziami, plasterkami jajek i resztą ziemniaków. Piecz 60 minut w temp. 200°C.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy