Pasztet ziemniaczany ze śledziem
Składniki
- 0,5 kg ziemniaki
- gałka muszkatołowa
- 4 sztuki filety śledziowe
- 125 ml mleko
- 10 dag masło
- sól, pieprz
- 3 łyżki bułka tarta
- 5 sztuk jajko
- czerstwa bułka
7 i wiecej osób
Ziemniaki obierz, ugotuj, bułkę namocz w mleku, odciśnij, a następnie razem przepuść przez maszynkę. Masło utrzyj, stopniowo dodając 3 żółtka i zmielone ziemniaki. Dopraw do smaku, połącz z 2 łyżkami tartej bułki i pianą z 3 białek. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, pokrój w plasterki. Filety pokrój w paseczki. Głęboką żaroodporną formę natłuść, na dnie ułóż połowę masy ziemniaczanej, przykryj śledziami, plasterkami jajek i resztą ziemniaków. Piecz 60 minut w temp. 200°C.