Patelnia makaronowa z rukolowym pesto
Składniki
- 150 ml oliwa z oliwek
- 2 szt. ząbek czosnku
- 2 szt. pomidor
- 100 g orzeszki piniowe
- 40 g suszone pomidory
- pieprz
- 250 g makaron
- bazylia
- 1 łyżka tarty parmezan
- 300 g polędwica jagnięca
- sól
- 30 g parmezan
- 125 g rukola
10 min
3-4 osób
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. 50 g rukoli, 50 g orzeszków piniowych, łyżkę tartego parmezanu i żabek czosnku zmiksować z 125 ml oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso pokroić w kostkę, pomidory w cząstki. Suszone pomidory pokroić w paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć czosnek i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i makaron, przesmażyć. Dodać pozostałą rukolę, bazylię i orzeszki piniowe. Wmieszać pesto. Posypać parmezanem.