Pavlova z malinami
Lekki, owocowy deser to najlepsza niespodzianka po każdym obiedzie. Polecamy przepis na domową bezę z malinami.
Sposób przygotowania:
1. Białka przełożyć do suchej miski, ubić. Gdy piana zacznie się usztywniać, dodawać porcjami cukier, na koniec dodać sok i mąkę. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
2. Pianę przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc koło o średnicy ok. 20 cm. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150°C, piec ok. 1 godzinę i 30 min. Studzić przy zamkniętych drzwiczkach ok. godzinę.
3. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na puch, dodając porcjami przesiany cukier puder. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny.
4. Na bezie rozłożyć bitą śmietanę, polać sokiem, udekorować malinami i melisą.
Zobacz także: