Pavlova z malinami
Lekki, owocowy deser to najlepsza niespodzianka po każdym obiedzie. Polecamy przepis na domową bezę z malinami.

Składniki
na bezę
- 4 białka
- 20 dag drobnego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
na bitą śmietanę
- 1 szklanka śmietany 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- listki melisy i sok malinowy do dekoracji
dodatkowe
- 20 dag malin
Sposób przygotowania:
1. Białka przełożyć do suchej miski, ubić. Gdy piana zacznie się usztywniać, dodawać porcjami cukier, na koniec dodać sok i mąkę. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
2. Pianę przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc koło o średnicy ok. 20 cm. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150°C, piec ok. 1 godzinę i 30 min. Studzić przy zamkniętych drzwiczkach ok. godzinę.
3. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na puch, dodając porcjami przesiany cukier puder. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny.
4. Na bezie rozłożyć bitą śmietanę, polać sokiem, udekorować malinami i melisą.
Zobacz także: