Reklama

Pavlova z malinami

Lekki, owocowy deser to najlepsza niespodzianka po każdym obiedzie. Polecamy przepis na domową bezę z malinami.

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 20 dag drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Składniki na bitą śmietanę

  • 1 szklanka śmietany 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • listki melisy i sok malinowy do dekoracji

Składniki dodatkowe

  • 20 dag malin

Sposób przygotowania:

1. Białka przełożyć do suchej miski, ubić. Gdy piana zacznie się usztywniać, dodawać porcjami cukier, na koniec dodać sok i mąkę. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. 

2. Pianę przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc koło o średnicy ok. 20 cm. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150°C, piec ok. 1 godzinę i 30 min. Studzić przy zamkniętych drzwiczkach ok. godzinę. 

3. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na puch, dodając porcjami przesiany cukier puder. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. 

Reklama

4. Na bezie rozłożyć bitą śmietanę, polać sokiem, udekorować malinami i melisą.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy