Pęczotto z grzybami leśnymi i tymiankiem
Aktualizacja
Idealne jako lunch box. Przepis na 2 porcje.

Składniki
- 1 szklanka pęczaku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki posiekanego jarmużu
- 150 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 500-700 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego nierafinowanego
- sól kłodawska, pieprz, tymianek
- do posypania: 2 łyżki startego oscypka lub parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
Pęczotto z grzybami leśnymi i tymiankiem - wykonanie:
Kaszę namocz przez noc. Na głęboką patelnię wlej olej lub masło, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i grzyby oraz seler naciowy i przypraw solą i pieprzem. Duś około 5 minut. Dodaj odsączony z wody pęczak, wlej 1 szklankę bulionu, dodaj dużą szczyptę tymianku i duś na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Następnie porcjami dolewaj bulion i duś kaszę do miękkości. Dodaj jarmuż i duś jeszcze 5 minut. Na koniec posyp startym serem i natką.
Przepis pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności"

Zobacz także: