Pęczotto z suszonymi grzybami i dynią
Jeśli szukasz pomysłu na sycący obiad dla całej rodziny, polecamy prosty przepis na smakowite pęczotto z dynią i grzybami.
Składniki
- 300 g ugotowanego pęczaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g suszonych namoczonych grzybów
- 3 szalotki (70 g)
- 200 g dyni
- 2 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 200 ml wody z namaczania grzybów
- 2 łyżki zimnego masła
- sól, pieprz
- pół pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę szalotkę, smażymy na złoty kolor przez około 4 minuty. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, posiekane suszone grzyby oraz pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy przez 5 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pęczak oraz wodę po namaczaniu grzybów. Pęczotto dusimy przez 4 minuty. Po tym czasie sypiemy startym parmezanem i dorzucamy zimne masło. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą ciągnącą się konsystencję. Gotowe danie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i oliwą. Smacznego!