Reklama

Reklama

Penne z cykorią i orzechami

Radicchio ma ciekawy smak z wyczuwalną nutą goryczki. Doskonale nadaje się do makaronów i serów.

Składniki

  • 320 g makaronu penne (rurki)
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 główki cykorii radicchio
  • 100 g śmietany do gotowania
  • 250 g gorgonzoli
  • 60 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Orzechy grubo posiekaj. Odetnij twardy koniec cykorii. Liście pokrój w paski. Gorgonzolę pokrój w kostkę. Śmietankę wlej do rondelka i podgrzej ją. Dodaj gorgonzolę. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Zdejmij z ognia. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż obrany ząbek czosnku i lekko go zrumień. Dodaj cykorię i 1 łyżkę wody. Dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut. Zamieszaj. Wyjmij czosnek, a do cykorii wlej sos z gorgonzolą. Makaron odcedź i włóż na patelnię z sosem. Dodaj orzechy. Przemieszaj. Wyłóż na talerze.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy