Penne z cykorią i orzechami
Radicchio ma ciekawy smak z wyczuwalną nutą goryczki. Doskonale nadaje się do makaronów i serów.
Składniki
- 320 g makaronu penne (rurki)
- sól
- pieprz
- 1-2 główki cykorii radicchio
- 100 g śmietany do gotowania
- 250 g gorgonzoli
- 60 g orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Orzechy grubo posiekaj. Odetnij twardy koniec cykorii. Liście pokrój w paski. Gorgonzolę pokrój w kostkę. Śmietankę wlej do rondelka i podgrzej ją. Dodaj gorgonzolę. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Zdejmij z ognia.
2. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż obrany ząbek czosnku i lekko go zrumień. Dodaj cykorię i 1 łyżkę wody. Dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut. Zamieszaj. Wyjmij czosnek, a do cykorii wlej sos z gorgonzolą. Makaron odcedź i włóż na patelnię z sosem. Dodaj orzechy. Przemieszaj. Wyłóż na talerze.
Zobacz także: