Penne z kurczakiem i pesto
Gdy za oknem szybko robi się ciemno, ożywmy swoje dni kolorami – dodajmy do podawanych codziennie dań nutę Afryki.
Poniżej prezentujemy przepis na danie kuchni afrykańskiej autorstwa Siby Mtongany.
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 20 minut
Porcja dla: 3 osób
Pesto
200g świeżej bazylii
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
Sól i świeżo zmielony pieprz
100g orzeszków piniowych, prażonych
100g sera parmezan, startego
1 zielona papryczka chili bez nasion
160ml oleju z oliwek
Do wymieszania z:
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
4 piersi kurczaka pokrojone w paski
1 łyżka stołowa suszonej mieszanki ziół włoskich
Sól i pieprz do smaku
250g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
500g penne, al dente
Sok oraz skórka z jednej cytryny
Do podania
Starty parmezan
Liście bazylii
Pesto:
1. Umieść składniki na pesto w mikserze, oprócz oleju z oliwek. Miksuj aż otrzymasz gładką konsystencję. Dodawaj powoli oliwę aż powstanie gęste pesto.
2. Przenieś do sterylizowanego słoika i zalej oliwą. Przechowuj w lodówce.
Penne z kurczakiem
3. Podgrzej 1 łyżkę stołową oliwy z pesto na dużej patelni i podsmaż czosnek.
4. Dodaj paski kurczaka i przypraw solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami, smaż przez około 5 minut.
5. Dodaj pomidorki cherry i smaż przez kolejne 2 minuty.
6. Wymieszaj z ugotowanym penne i pesto. Dodaj sok oraz skórkę cytryny.
7. Posyp startym parmezanem oraz bazylią, podawaj gorące.
Wkrótce na Polsat Food Network - w poniedziałki począwszy od 17 listopada o godzinie 12:00 i 15:30 będzie można obejrzeć nowy program z Afryką w tle. Zapraszamy na premierę ,,Afrykańskiej kuchni Rezy" już w najbliższy poniedziałek.
Więcej przepisów Siby Mtongany: