Piccata alla Milanese

Składniki
- pieprz
- 200 g parmezan
- 2 szt. jajko
- 2 łyżeczki ocet balsamiczny
- 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
- 2 puszki krojone pomidory w zalewie
- 1 szt. cebula
- 6 łyżek mąka
- świeża bazylia
- 8 łyżek olej
- ząbek czosnku
- sól
- 75 g bułka tarta
- cukier
- 4 po ok. 150 g kotlety cielece
3-4 osób
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać pomidory i ocet. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 5 minut.
Mięso pokroić i rozbić tłuczkiem. Ser utrzeć i wymieszać z bułką tartą. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Mięso panierować w mące, jajku i bułce z serem. Smażyć na oleju. Podawać z sosem. Dekorować świeża bazylią.