Reklama

Pieczarki faszerowane

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki Skąłdniki na 6 porcji:

  • 1/4 filiżanki wytrawne białe wino
  • 1/4 filiżanki cebulka
  • 1/2 łyżeczki mielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszony majeranek
  • pęczek natka pietruszki
  • 24 sztuki duże pieczarki
  • 2 łyżeczki mąka
  • sól
  • filiżanka pokrojona w kostkę szynka
  • 4 łyżki masła

Bułki kroimy na kromki o szerokości około 2 cm.

Czosnek przepuszczamy przez maszynkę lub bardzo drobno kroimy. Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Tak przygotowane składniki wsypujemy do miski, dodajemy masło, sól i pieprz. Ucieramy tak, aby masło ziołowe można było bez trudu rozsmarować na przygotowanych kromkach chleba lub bułki.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne, myjemy i tniemy w talarki. Pomidory kroimy w plastry.

Pieczywo smarujemy cienko częścią masła i opiekamy na grillu po 10-15 minut z każdej strony. Lekko opiekamy pomidory i paprykę. Kromki pieczywa składamy razem, przekładając plastrami grillowanych pomidorów i papryki. Smarujemy pozostałym masłem ziołowym i podajemy od razu, by bułki były jeszcze ciepłe.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy