Pieczarki faszerowane
Składniki
Skąłdniki na 6 porcji:
- 1/4 filiżanki wytrawne białe wino
- 1/4 filiżanki cebulka
- 1/2 łyżeczki mielony pieprz
- 1 łyżeczka suszony majeranek
- pęczek natka pietruszki
- 24 sztuki duże pieczarki
- 2 łyżeczki mąka
- sól
- filiżanka pokrojona w kostkę szynka
- 4 łyżki masła
5-6 osób
Bułki kroimy na kromki o szerokości około 2 cm.
Czosnek przepuszczamy przez maszynkę lub bardzo drobno kroimy. Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Tak przygotowane składniki wsypujemy do miski, dodajemy masło, sól i pieprz. Ucieramy tak, aby masło ziołowe można było bez trudu rozsmarować na przygotowanych kromkach chleba lub bułki.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne, myjemy i tniemy w talarki. Pomidory kroimy w plastry.
Pieczywo smarujemy cienko częścią masła i opiekamy na grillu po 10-15 minut z każdej strony. Lekko opiekamy pomidory i paprykę. Kromki pieczywa składamy razem, przekładając plastrami grillowanych pomidorów i papryki. Smarujemy pozostałym masłem ziołowym i podajemy od razu, by bułki były jeszcze ciepłe.