Pieczarki faszerowane
Pieczarki, boczniaki lub grzyby leśne. Zapraszamy na aromatyczną grzybową ucztę.
Składniki
- 8 dużych pieczarek
- 300 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
- 250 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 100 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 80 g sera żółtego, np. morskiego lub goudy
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać), odetnij nóżki. Nóżki pokrój w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.
W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć połowę cebuli, zeszklij. Dodaj pomidory oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Duś ok. 10 min. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj pokrojone nóżki pieczarek. Mieszając smaż ok. 5 min. Do mięsa dodaj wystudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij kapelusze pieczarek. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Wierzch posyp startym serem i zalej sosem pomidorowym. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.
Zobacz także: