Pieczarki nadziewane z sosem pomidorowym
To danie pasuje na ciepłą kolację. Możesz do niego użyć pieczarek odmiany portobello. Są bardzo efektowne, mają wielkie kapelusze, więc też wygodnie je faszerować.
Składniki
- 8 dużych pieczarek
- 25 dag mielonego mięsa
- 2 duże cebule dymki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 10 dag sera gouda
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz biały, majeranek
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić. Oderwać nóżki i drobno pokroić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Posiekać cebule (szczypior zachować) zrumienić, dodać nóżki pieczarek, usmażyć, dołożyć mięso, natkę, przyprawy, smażyć mieszając.
2. Pomidory przelać z puszki do rondla, razem z sosem (jeśli są w całości, pokroić), dodać śmietanę, podgrzewać, mieszając na małym ogniu. Sos doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
3. Kapelusze grzybów ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu. Każdy napełnić masą mięsną. Wokół pieczarek wylać sos pomidorowo-śmietankowy. Grzyby posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20 min, posypać szczypiorem.
Zobacz także: