Pieczarki w cieście
Przekąska, która posmakuje nie tylko wielbicielom grzybów.
Składniki na 4 porcje: 50 dag małych pieczarek, po 1 szklance mleka i wody gazowanej, 3 jajka, 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka bułki tartej, 50 dag pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, słodka papryka, tymianek.
Mąkę, mleko, wodę, jajka i bułkę tartą rozrobić na ciasto gęstsze niż na naleśniki, osolić. Pieczarki, umyć, oczyścić, zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoto, osączyć na papierowym ręczniku.
Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki. Cebulę i czosnek oczyścić, posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pomidory, dusić, aż warzywa zmiękną i się rozpadną. Doprawić solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, cukrem, zmiksować. Sos podawać z pieczarkami.