Pieczarki w occie balsamicznym

Składniki
- sól
- 100 ml ocet balsamiczny
- 1 kg drobne pieczarki
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 1 pęczek świeża bazylia
- 4 ząbki czosnek
- 4 sztuki liść laurowy
- 4 strączki suszona chilli
- 4 gałązki świeży rozmaryn
- 1 łyżka kapary
3-4 osób
Pieczarki wytrzeć ściereczką, czosnek obrać, zioła opłukać. Ocet wymieszać z oliwą, dodać gałązki ziół, czosnek i 1 łyżeczkę soli. Dolać 400 ml wody, zagotować. Do wrzątku włożyć grzyby, gotować pod przykryciem przez 3 minuty, kilka razy ostrożnie zamieszać. Pieczarki wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do wyparzonych słoików. Dodać zioła, kapary i strączki chilli. Marynatę ponownie zagotować, zalać grzyby, słoiki zakręcić, odstawić na min. 2 dni.