Pieczarkowa z szałwią

Składniki
- pół kg pieczarek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- kieliszek białego wina
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- garść orzechów włoskich
- pół szklanki śmietany
- 5 łyżek koziego serka
- 10 listków szałwii
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokrój w cienkie plastry, odłóż garść, resztę posiekaj. Szalotki i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle w garnku. Dorzuć grzyby, posyp mąką, zamieszaj. Dodaj wino, odparuj prawie do końca. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem 20 minut na małym ogniu.
Zupę zmiksuj, zabiel śmietaną i dopraw. Rozlej do miseczek, na wierzchu udekoruj kozim serem, plasterkami pieczarek, listkami szałwii i uprażonymi orzechami. Podawaj z pieczywem.
Zobacz także: