Pieczemy makowe muffinki
Morele odcedzamy z zalewy i kroimy w ósemki. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Co dalej?
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy z olejem oraz śmietanką kremówką. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, mak, mąkę kukurydzianą, mieszamy. Do suchych składników dodajemy olej z jajami i śmietanką, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier puder, miksujemy.
Pianę łączymy z ciastem oraz z sokiem i skórką otartą z cytryny, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 3/4 pokrojonych moreli, mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 5 minut, aby trochę odpoczęło.
Wgłębienia w formie do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości, wyrównujemy. Na wierzch każdego ciastka kładziemy po dwie ósemki moreli, lekko dociskamy.
Pieczemy około 20 minut w 175ºC. Muffinki wyjmujemy z blachy i ustawiamy w papierowych foremkach na metalowej kratce, żeby ostygły. Przekładamy na talerz lub paterę. Podajemy do gorącego kakao, kawy albo owocowej herbaty.
Zobacz także: