Reklama

Pieczemy makowe muffinki

Morele odcedzamy z zalewy i kroimy w ósemki. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Co dalej?

Składniki dla: 12

Składniki

  • puszka moreli
  • 3 jaja
  • 75 ml oleju
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cytryna
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki
  • kukurydzianej
  • 50 g maku
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek i łączymy z olejem oraz śmietanką kremówką. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, mak, mąkę kukurydzianą, mieszamy. Do suchych składników dodajemy olej z jajami i śmietanką, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier puder, miksujemy. 

Pianę łączymy z ciastem oraz z sokiem i skórką otartą z cytryny, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 3/4 pokrojonych moreli, mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 5 minut, aby trochę odpoczęło. 

Reklama

Wgłębienia w formie do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości, wyrównujemy. Na wierzch każdego ciastka kładziemy po dwie ósemki moreli, lekko dociskamy. 

Pieczemy około 20 minut w 175ºC. Muffinki wyjmujemy z blachy i ustawiamy w papierowych foremkach na metalowej kratce, żeby ostygły. Przekładamy na talerz lub paterę. Podajemy do gorącego kakao, kawy albo owocowej herbaty. 

Zobacz także: 

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: muffiny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy