Pieczeń jałowcowa
To danie jest kruche i soczyste, a do tego doskonale przyprawione

Składniki
- 1,5 kg wieprzowiny na pieczeń
- 4 ząbki czosnku
- 6–8 łyżek soku jabłkowego
- 10 ziaren jałowca
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 liście laurowe
- 4 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- gałązki rozmarynu do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz i osusz. Czosnek obierz. Przeciśnij go przez praskę, a następnie utrzyj z łyżeczką soli, kminkiem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Dodaj gałkę muszkatołową, suszony rozmaryn i dwie łyżki oleju. Wymieszaj. Mieszanką natrzyj mięso. Obwiąż je mocną nicią kuchenną, formując pieczeń. Odłóż na całą noc w chłodne miejsce.
2. Następnego dnia poprósz je pieprzem, pokruszonymi listkami laurowymi i ewentualnie odrobiną soli.
3. W brytfance rozgrzej pozostały olej. Włóż mięso i obsmaż je ze wszystkich stron. Podlej sokiem jabłkowym. Duś przez kilka minut, a potem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po 45 minutach pieczenia obróć mięso. Piecz przez kolejne 45 minut, często polewając je sosem z dna brytfanki.
4. Gotowe danie udekoruj gałązkami rozmarynu. Podawaj na ciepło, np. z ziemniakami i ćwikłą, albo na zimno - jak wędlinę.
Zobacz także: