Pieczeń jałowcowa
To danie jest kruche i soczyste, a do tego doskonale przyprawione
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz i osusz. Czosnek obierz. Przeciśnij go przez praskę, a następnie utrzyj z łyżeczką soli, kminkiem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Dodaj gałkę muszkatołową, suszony rozmaryn i dwie łyżki oleju. Wymieszaj. Mieszanką natrzyj mięso. Obwiąż je mocną nicią kuchenną, formując pieczeń. Odłóż na całą noc w chłodne miejsce.
2. Następnego dnia poprósz je pieprzem, pokruszonymi listkami laurowymi i ewentualnie odrobiną soli.
3. W brytfance rozgrzej pozostały olej. Włóż mięso i obsmaż je ze wszystkich stron. Podlej sokiem jabłkowym. Duś przez kilka minut, a potem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po 45 minutach pieczenia obróć mięso. Piecz przez kolejne 45 minut, często polewając je sosem z dna brytfanki.
4. Gotowe danie udekoruj gałązkami rozmarynu. Podawaj na ciepło, np. z ziemniakami i ćwikłą, albo na zimno - jak wędlinę.
Zobacz także: