Reklama

Pieczeń jałowcowa

To danie jest kruche i soczyste, a do tego doskonale przyprawione

Czas przyrządzenia: 120 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1,5 kg wieprzowiny na pieczeń
  • 4 ząbki czosnku
  • 6–8 łyżek soku jabłkowego
  • 10 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • gałązki rozmarynu do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz i osusz. Czosnek obierz. Przeciśnij go przez praskę, a następnie utrzyj z łyżeczką soli, kminkiem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Dodaj gałkę muszkatołową, suszony rozmaryn i dwie łyżki oleju. Wymieszaj. Mieszanką natrzyj mięso. Obwiąż je mocną nicią kuchenną, formując pieczeń. Odłóż na całą noc w chłodne miejsce. 

2. Następnego dnia poprósz je pieprzem, pokruszonymi listkami laurowymi i ewentualnie odrobiną soli. 

3. W brytfance rozgrzej pozostały olej. Włóż mięso i obsmaż je ze wszystkich stron. Podlej sokiem jabłkowym. Duś przez kilka minut, a potem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po 45 minutach pieczenia obróć mięso. Piecz przez kolejne 45 minut, często polewając je sosem z dna brytfanki. 

4. Gotowe danie udekoruj gałązkami rozmarynu. Podawaj na ciepło, np. z ziemniakami i ćwikłą, albo na zimno - jak wędlinę.

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: pieczeń
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy