Pieczeń rzymska z gyrosem

Szukasz pomysłu na wytworny obiad dla całej rodziny? Wypróbuj przepis na pieczeń rzymską z gyrosem!

 Do natłuszczonej formy nałóż połowę farszu mięsnego. Wzdłuż dłuższego boku ułóż – jedno za drugim – 4 jajka ugotowane na twardo. Przykryj resztą farszu. Albo wmieszaj do masy mięsnej 1 szklankę zielonych oliwek.
Do natłuszczonej formy nałóż połowę farszu mięsnego. Wzdłuż dłuższego boku ułóż – jedno za drugim – 4 jajka ugotowane na twardo. Przykryj resztą farszu. Albo wmieszaj do masy mięsnej 1 szklankę zielonych oliwek.123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • kminek

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Mięso zmiel w maszynce. Przełóż do miski. Dodaj zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka, musztardę, natkę, majeranek i przyprawę do gyrosa. Masę dokładnie wyrób - najlepiej ręką. Przypraw solą oraz pieprzem.

2. Formę keksówkę (większą) natłuść i obsyp bułką tartą albo wyłóż plastrami chudego boczku. Nałóż masę mięsną. Posyp kminkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 70 min., aż wierzch pieczeni ładnie się zarumieni.

Zobacz także:

Pieczeń rzymskaStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas