Pieczeń rzymska z gyrosem
Szukasz pomysłu na wytworny obiad dla całej rodziny? Wypróbuj przepis na pieczeń rzymską z gyrosem!
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 łyżeczki musztardy
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- kminek
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Mięso zmiel w maszynce. Przełóż do miski. Dodaj zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka, musztardę, natkę, majeranek i przyprawę do gyrosa. Masę dokładnie wyrób - najlepiej ręką. Przypraw solą oraz pieprzem.
2. Formę keksówkę (większą) natłuść i obsyp bułką tartą albo wyłóż plastrami chudego boczku. Nałóż masę mięsną. Posyp kminkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 70 min., aż wierzch pieczeni ładnie się zarumieni.
Zobacz także: