Pieczeń rzymska z jajkiem
Z dobrze zmielonego mięsa przyrządzisz świąteczne pieczenie ze smakowitymi dodatkami.

Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerstwa kajzerka
- sól, pieprz suszony rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę namocz w wodzie. Mięso zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj odciśniętą bułkę, cebulę i czosnek. Masę dobrze wyrób. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.
2. Formę keksówkę natłuść i wysyp bułką tartą. Nałóż do niej połowę masy mięsnej. Ułóż jajka. Dopełnij resztą masy, starając się nie tworzyć pustych przestrzeni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 60 minut.
Zobacz także: