Dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 min
Czas leżakowania: 10 min
Metoda grillowania: bezpośrednia
- 1 duży filet z indyka, ok. 900 g
- 12 plasterków bekonu
6 plasterków szynki parmeńskiej
Farsz
- 75 g pieczywa lub bułki tartej
- 100 ml rosołu z kury
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanego oregano
- 1 limonka
- 0,5 łyżeczki grubej soli
- 0,5 łyżeczki grubego, czarnego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 0,5 łyżki nasion kolendry
- 80 g posiekanych orzechów włoskich
Na początek przygotuj farsz, czyli wymieszaj ze sobą wszystkie składniki tak, aby powstała jednolita masa, która nie będzie zbyt mokra. Jeśli tak, dodaj ponownie troszkę ziół.
Filet z indyka przekrój po długości, posmaruj farszem, zawiń w roladkę a następnie obłóż dokoła plastrami boczku.
Boczek ułóż wzdłuż a następnie na boczek zawiń plastry szynki parmeńskiej, tym razem w szerz. Zawiąż wszystko sznurkiem, aby się roladki nie rozeszły i zacznij grillowanie.
Nastaw grill na metodę grillowania pośrednią i grilluj indyka, aż do momentu, kiedy jego temperatura będzie ok. 160 stopni C.