Pieczeń z indyka...
...z bekonem i ziołami.
Przepis
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 min
Czas leżakowania: 10 min
Metoda grillowania: bezpośrednia
Składniki
6 plasterków szynki parmeńskiej
Farsz
- 75 g pieczywa lub bułki tartej
- 100 ml rosołu z kury
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanego oregano
- 1 limonka
- 0,5 łyżeczki grubej soli
- 0,5 łyżeczki grubego, czarnego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 0,5 łyżki nasion kolendry
- 80 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
Na początek przygotuj farsz, czyli wymieszaj ze sobą wszystkie składniki tak, aby powstała jednolita masa, która nie będzie zbyt mokra. Jeśli tak, dodaj ponownie troszkę ziół.
Filet z indyka przekrój po długości, posmaruj farszem, zawiń w roladkę a następnie obłóż dokoła plastrami boczku.
Boczek ułóż wzdłuż a następnie na boczek zawiń plastry szynki parmeńskiej, tym razem w szerz. Zawiąż wszystko sznurkiem, aby się roladki nie rozeszły i zacznij grillowanie.
Nastaw grill na metodę grillowania pośrednią i grilluj indyka, aż do momentu, kiedy jego temperatura będzie ok. 160 stopni C.