Pieczeń z indyka
Pieczone mięso jest idealne na wyjątkowe, rodzinne uroczystości. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki
- 1 duża pierś z indyka (ok. 1 kg)
- 300 g mięsa mielonego drobiowego, np. z piersi indyka lub kurczaka
- ½ cebuli
- 1 małe jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz natkę pietruszki. Wymieszaj. Dopraw do smaku.
2. Długim nożem zrób w środku mięsa głęboki otwór. Wypełnij go farszem mięsnym. Pierś zwiąż bawełnianą nicią. Obsmaż mięso na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem i przełóż do niego mięso. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż naczynie z mięsem. Piecz ok. 60 min od czasu do czasu polewając wierzch pieczeni zbierającym się na dnie naczynia płynem.
Zobacz także: