Pieczeń z indyka z warzywami
Składniki
- 400 g pieczarki
- 100 g boczek
- 1,2 kg filet z piersi indyka
- 1 kg ziemniaki
- tymianek
- sól, biały pieprz
- 6 szt. świeże pomidory
- 4 szt. cebula
- 2 szt. por
3-4 osób
Mięso natrzeć solą i pieprzem i obłożyć boczkiem. Ułożyć na blasze piekarnika i piec 1 godzinę w 150 st. C. Cebulę pokroić w cząstki, pora w grube krążki i razem z pieczarkami ułożyć obok pieczeni. Piec kolejne 30 minut, obracając. Podnieść temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze 20 minut. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Po upieczeniu mięso zostawić na 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie pokroić. Pieczeń podawać z warzywami i ziemniakami, dekorować tymiankiem.