Pieczeń z nadzieniem porowo-serowym
Zamiast porów możemy użyć szpinaku.
1. Umyte pory kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pory i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy serek, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do mięsa razem z bułką tartą, jajem, musztardą, doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy.
3. Masę mięsną przenosimy na folię spożywczą lub aluminiową, wałkujemy na kwadrat o bokach 40x40 cm. Na środek wykładamy pory i za pomocą folii zwijamy dość ścisło w roladę.
4. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy roladę i pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. 10-15 minut przed końcem pieczenia wierzch rolady smarujemy płynnym miodem i posypujemy prażoną cebulką.
5. Pieczeń podajemy na ciepło z ziemniakami i surówkami.