Pieczeń z owocową nutą
Pierś indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem – kotlet z piersi indyka (200 g) to zaledwie 160 kcal. To dobre źródło m.in. niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą, sokiem z pomarańczy, pieprzem, solą, słodką papryką i gałką muszkatołową. wymieszaj. Pierś z indyka natnij w środku nożem. Mięso natrzyj marynatą (także w środku). Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Rozcięte mięso wypełnij morelami i lekko podsmaż na oliwie z oliwek z każdej strony.
3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (resztę moreli wrzuć do naczynia). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C przez 50-60 minut, co 20 minut podlewając odrobiną ciepłej wody z rozpuszczoną kostką warzywną.
Zobacz także: