Pieczona brzoskwinia z miodem i orzechem włoskim
To pierwszy przepis w książce "Gruziński smak."
Wybrałem tu dania proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i zdrowe, o prawdziwym bukiecie gruzińskich smaków. Ufam, że wszystkie zaprezentowane dania zaintrygują was smakiem. Moich przepisów na potrawy nie znajdziecie w innych gruzińskich książkach kucharskich, jednak produkty i przyprawy, z których je przygotowałem, są często wykorzystywane w kuchni gruzińskiej, więc niewykluczone, że natkniecie się na podobne połączenia smaków.
Rozgrzej piekarnik do 250°C (góra i dół). Umytą brzoskwinię rozkrój i usuń z niej pestkę. Obie połówki ułóż w naczyniu żaroodpornym przekrojoną częścią do góry, polej łyżką miodu i na każdą połówkę połóż plaster sera. Włóż naczynie do piekarnika na 15-20 min. Orzechy posiekaj na małe kawałki. Podpieczone brzoskwinie posyp kawałkami orzechów i jeszcze polej miodem. Wstaw naczynie do piekarnika na kolejne 10 min. Gdy miód na brzoskwini zacznie się karmelizować, danie jest gotowe.
Przepis pochodzi z książki "Gruziński smak".