Pieczona cielęcina w sosie wiśniowym
To delikatne oraz bardzo smaczne mięso jest idealne dla dzieci i seniorów. Cielęcina to świetna baza dla zup, polecamy ją także w postaci pieczeni z wyśmienitym sosem wiśniowym.
Sposób przygotowania:
1. Sznycle umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem.
2. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny. Natrzyj mięso i włóż na godzinę do lodówki. Następnie przełóż je do rękawa do pieczenia. Wlej marynatę i wrzuć dwie gałązki rozmarynu. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 minut w 180 st. C.
3. Przygotuj sos: tłuszcz z cielęciny przelej do rondelka. Dodaj wydrylowane wiśnie, miód i cynamon do smaku. Gotuj przez 5-10 minut, wsyp mąkę i wymieszaj. Podawaj sznycle z sosem, udekorowane rozmarynem.
Zobacz także: