Reklama

Pieczona marchew z papryczkami chili

Składniki

  • 1 kg marchwi
  • 3 papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • duża szczypta cynamonu
  • listki kolendry
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Składniki na sos

  • 1 szklanka soku z granatów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • mała szczypta chili

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do  180 stopni C. Marchew obierz  i pokrój w grube słupki.

2. Papryczki umyj, oczyść  i pokrój w krążki. Przełóż je razem z marchewką do miski. 

3. Polej warzywa oliwą i posyp wszystkimi przyprawami. Porządnie je wymieszaj.

4. Połóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do  pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut.

5. Składniki na sos umieść  w rondelku. Gotuj chwilę,  aż powstanie gęsty syrop.

6. Podawaj warzywa z sosem  z granatów, posypane  porwanymi listkami kolendry.

Reklama

Zobacz również:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy