Pieczona marchew z papryczkami chili

Składniki
- 1 kg marchwi
- 3 papryczki chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki kozieradki
- duża szczypta cynamonu
- listki kolendry
- sól
- świeżo mielony pieprz
na sos
- 1 szklanka soku z granatów
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- mała szczypta chili
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Marchew obierz i pokrój w grube słupki.
2. Papryczki umyj, oczyść i pokrój w krążki. Przełóż je razem z marchewką do miski.
3. Polej warzywa oliwą i posyp wszystkimi przyprawami. Porządnie je wymieszaj.
4. Połóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut.
5. Składniki na sos umieść w rondelku. Gotuj chwilę, aż powstanie gęsty syrop.
6. Podawaj warzywa z sosem z granatów, posypane porwanymi listkami kolendry.
Zobacz również: