Reklama

Pieczona pierś z indyka z warzywami

Szukasz przepisu na smaczny, szybki w przygotowaniu i zdrowy obiad? Oto on!

Składniki

  • podwójna pierś z indyka
  • ulubione warzywa
  • oliwa z oliwek
  • 50 dag masła (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, estragon, lubczyk
  • 4 łyżki białego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • wyciśnięty sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj pod bieżącą wodą i oczyść z błonek. W miseczce wymieszaj oliwę z dużą ilością przypraw, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki. 

2. Ziołową miksturą dokładnie natrzyj pierś z indyka. Odstaw na około 2 godziny. W tym czasie umyj jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubsze plastry. Skrop sokiem z cytryny. 

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim pierś. Opcjonalnie możesz na pierś ułożyć pokrojone w paski masło i polać winem. Pieczeń włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, co jakiś czas podlewaj wytwarzającym się sosem. Trzydzieści minut przed końcem pieczenia do indyka dołóż warzywa.

Reklama

Zobacz także:






Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy