Pieczona pierś z indyka z warzywami
Szukasz przepisu na smaczny, szybki w przygotowaniu i zdrowy obiad? Oto on!
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj pod bieżącą wodą i oczyść z błonek. W miseczce wymieszaj oliwę z dużą ilością przypraw, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki.
2. Ziołową miksturą dokładnie natrzyj pierś z indyka. Odstaw na około 2 godziny. W tym czasie umyj jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubsze plastry. Skrop sokiem z cytryny.
3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim pierś. Opcjonalnie możesz na pierś ułożyć pokrojone w paski masło i polać winem. Pieczeń włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, co jakiś czas podlewaj wytwarzającym się sosem. Trzydzieści minut przed końcem pieczenia do indyka dołóż warzywa.
Zobacz także: