Reklama

Pieczona ryba z ziołami

Składniki na 4 porcje

  • 4 nieduże ryby w całości (np. barwena, okoń, pstrąg)
  • 40 dag bakłażanów
  • 15 dag czarnych małych oliwek (najlepiej z pestkami)
  • 1 pęczek rozmarynu
  • 1 pęczek szałwii
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

1. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Zioła umyć, osuszyć. Oskubać z igieł gałązki rozmarynu, od łodyg szałwii oderwać listki. Chili przeciąć na pół, usunąć nasiona, posiekać. Czosnek, zioła i chili wymieszać w naczyniu z 2 łyżkami oliwy. Odstawić.

2. Rybę sprawić, umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, a następnie zmieszanymi z oliwą ziołami, nie tylko z wierzchu, ale i wewnątrz. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, włożyć ryby, piec około 20 minut w temp. 200°C.

3. Bakłażany umyć, pokroić w cienkie plastry, posypać solą i pieprzem, odstawić na 15 minut, opłukać, osuszyć, usmażyć na oliwie. Rybę wyłożyć na półmisek, obłożyć bakłażanem zwiniętym w rulony, udekorować oliwkami i rozmarynem.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy