Pieczona ryba z ziołami

Składniki
na 4 porcje
- 4 nieduże ryby w całości (np. barwena, okoń, pstrąg)
- 40 dag bakłażanów
- 15 dag czarnych małych oliwek (najlepiej z pestkami)
- 1 pęczek rozmarynu
- 1 pęczek szałwii
- 5 ząbków czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
1. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Zioła umyć, osuszyć. Oskubać z igieł gałązki rozmarynu, od łodyg szałwii oderwać listki. Chili przeciąć na pół, usunąć nasiona, posiekać. Czosnek, zioła i chili wymieszać w naczyniu z 2 łyżkami oliwy. Odstawić.
2. Rybę sprawić, umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, a następnie zmieszanymi z oliwą ziołami, nie tylko z wierzchu, ale i wewnątrz. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, włożyć ryby, piec około 20 minut w temp. 200°C.
3. Bakłażany umyć, pokroić w cienkie plastry, posypać solą i pieprzem, odstawić na 15 minut, opłukać, osuszyć, usmażyć na oliwie. Rybę wyłożyć na półmisek, obłożyć bakłażanem zwiniętym w rulony, udekorować oliwkami i rozmarynem.