Pieczona szynka: Pomysł na noworoczny obiad
W zestwaie idealnie prezentują się jabłka zapiekane w skórkach.
Przygotowanie
Ziarna jałowca tłuczemy np. w moździerzu. Obrany czosnek miażdżymy, ucieramy z solą i jałowcem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę z tłuszczem nacinamy w kratkę. Szynkę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na noc.
Po tym czasie mięso smarujemy dżemem, prószymy pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i pokruszonym liściem laurowym. Mięso układamy w brytfannie.
Wokół rozkładamy połówki cebuli, podlewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180ºC. Dokładamy ćwiartki lub ósemki jabłek. Gdy mięso się ładnie zarumieni, przykrywamy folią spożywczą i dopiekamy jeszcze 50 minut.
Zobacz także: