Pieczona szynka: Pomysł na noworoczny obiad
W zestwaie idealnie prezentują się jabłka zapiekane w skórkach.
Składniki
- 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczem
- 2-3 jabłka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
- 5 łyżek soku jabłkowego
- 10 ziaren jałowca
- po pół łyżeczki kminku i ostrej papryki
- szczypta cynamonu
- liść laurowy
- sól i pieprz
1 godz. 35 min
12
Przygotowanie
Ziarna jałowca tłuczemy np. w moździerzu. Obrany czosnek miażdżymy, ucieramy z solą i jałowcem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę z tłuszczem nacinamy w kratkę. Szynkę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na noc.
Po tym czasie mięso smarujemy dżemem, prószymy pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i pokruszonym liściem laurowym. Mięso układamy w brytfannie.
Wokół rozkładamy połówki cebuli, podlewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180ºC. Dokładamy ćwiartki lub ósemki jabłek. Gdy mięso się ładnie zarumieni, przykrywamy folią spożywczą i dopiekamy jeszcze 50 minut.
Zobacz także: